Evropski dan jezika 2024. godine

Evropski dan jezika je inicijativa čiji je cilj promovisanje učenja jezika a koju je u saradnji sa Evropskom komisijom pokrenuo Savet Evrope 2001. godine. Od tada se ovaj dan obeležava širom Evrope 26. septembra svake godine.

Evropski dan jezika namenjen je svima koji žele da se uključe, bez obzira na uzrast. Ovaj dan mogu da proslavljaju učenici, nastavnici, škole i druge ustanove, učešćem u već postojećem događaju ili organizovanjem sopstvenih aktivnosti.

Nastavnicima koji žele da proslave ovaj dan sa svojim učenicima, na veb-sajtu Evropskog dana jezika dostupne su raznovrsne jezičke igre i aktivnosti. Zadaci na raznim jezicima prilagođeni su različitim uzrastima i nivoima znanja. Tu su već poznate aktivnosti od prošlih godina, među kojima su Jezički izazovi za tajne agenteLarino jezičko putovanje EvropomVišejezična knjiga šalaGde se nalazim?Pitanja o jezicima koja se nikada niste usudili da postavite i Višejezična knjiga recepata za torte. Sajt se redovno ažurira i dodaju se nove aktivnosti. Ove godine objavljeno je Larino putovanje kroz regionalne i manjinske jezike Evrope, kao i poster Drvo jezika, koji možete da koristite da biste prikazali jezike koji su prisutni u vašoj školi.

Pozivamo vas da se uključite u dva nova konkursa:

  • Jezici za mir – Možete da napravite poster sa učenicima, prikazujući kako jezik može da posluži kao sredstvo za postizanje interkulturnog razumevanja, i sliku postera pošaljete Evropskom centru za žive jezike.
  • Najteže slovo/reč/izraz za izgovor u maternjem ili na stranom jeziku – Potrebno je snimiti kratak video u kojem prikazujete taj izazovni zadatak.

Fondacija Tempus, nacionalna kontakt tačka za ovu inicijativu, poziva sve zainteresovane nastavnike koji nameravaju da obeleže ovaj dan sa svojim učenicima da popune zahtev za dobijanje promotivnog materijala najkasnije do 1. jula 2024. godine. Zbog ograničene količine raspoloživog materijala, zahtevi će biti razmatrani na osnovu sadržaja prijave.

Više informacija: https://jezici.obrazovanje.rs/2024/05/23/evropski-dan-jezika-2024/